De term Lumen kom je vaak tegen bij het aanschaffen van verlichting. Lumen staat voor de eenheid van lichtstroom: het meet de hoeveelheid licht die uit een lichtbron komt.
Het verschil tussen Lumen en Lux
Lumen geeft de lichtstroom weer die verlichting uitstraalt. Hoe meer lumen een armatuur heeft, hoe feller de lamp. Lux zegt iets over licht. De luxwaarde helpt bepalen in hoeverre een lichtdoorlatend oppervlak verlicht wordt. Een lamp kan heel fel zijn, maar dat betekent niet dat je genoeg licht hebt. Zo kan bijvoorbeeld de lichtbundel van een lamp te smal zijn, waardoor er alleen genoeg licht onder het armatuur komt. Daaromheen is er niet genoeg licht. Armaturen kunnen ook te ver uit elkaar geplaatst zijn of de lamp is niet fel genoeg voor de hoogte van het plafond. Lumen zegt dus alleen iets over het licht dat uit het armatuur komt. De luxwaarde vertelt hoeveel licht er totaal in de ruimte is.
Lumen en Wattage
Naast de term Lumen zul je vaak de term Wattage tegenkomen. Een Wattage (Watt) geeft weer hoeveel energie een lamp verbruikt. Dit wordt uitgedrukt in aantal Lumen per Wattage. Doordat verlichting steeds energiezuiniger wordt, wordt ook het aantal Watt bij het aantal Lumen steeds lager: rond de 200 lumen per Watt.
De CRI-waarde heeft echter wel invloed op de verhouding tussen Lumen en Watt. Hoe hoger de CRI-waarde is, hoe minder Lumen je nodig hebt. Lichtbronnen met warme tinten (<4000 Kelvin) zijn iets minder zuinig.
Hoeveel Lumen heb ik nodig in mijn project?
Hoeveel Lumen je nodig hebt voor je project is afhankelijk van de NEN-EN normen die beschreven worden volgens de Europese Unie. De benodigde Lumen Output is afhankelijk van de hoogte waarop de verlichting wordt opgehangen, het benodigde bereik van de lamp en de uitstraling van het armatuur. Ook het aantal armaturen dat gebruikt wordt is van belang. Dit wordt gesimuleerd in een lichtberekening in Dialux.